Jordärtskockssoppa för 4

500 g jordärtskockor
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
Chiliflakes
salt
svartpeppar
Västerbottenost till flarn (riven)

Så här gör du:

Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.

Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.

Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.

Mixa sedan soppan med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.

Ostflarn:

Sätt ugnen på 200º. Finriv västerbottensost och lägg i små högar 3cm diameter, på plåt med bakplåtspapper. Sätt in mitt i ugnen 2-3 min tills
osten smält och börjar få lite färg

Kommentera här: